
Alginit z Gércei to naturalnie występująca kopalina powstała około 4-5 milionów lat temu ze skamieniałej biomasy alg i zwietrzałych tufów.
Posiada wyjątkowe właściwości magazynowania wody, zawiera wiele cennych składników organicznych i mineralnych, dzięki którym poprawia potencjał biologiczny gleby.
ALGINIT nie zawiera żadnych dodatków syntetycznych ani substancji chemicznych.
ALGINIT jest kluczowym elementem probiotechnologii przeznaczonym do poprawy żyzności i zasobności gleby. Współdziałanie ALGINITU oraz pożytecznych mikroorganizmów zawartych w preparatach EmFarma i EmFarma Plus poprawia przyrost masy roślin o 20-30% oraz średnio wzrost plonu o 8-10%.
Zalety Alginitu:
- znakomita zdolność magazynowania wody,
- 64 pierwiastki wzbogacające glebę,
- duża dawka łatwo dostępnego wapnia – minimum 22%,
- duża dawka strukturotwórczego humusu – minimum 20%,
- stymulowanie aktywności mikrobiologicznej w glebie,
- długotrwałe uwalnianie składników odżywczych,
- stabilizowanie struktury gruzełkowatej,
- poprawa jakości gleb, szczególnie o odczynie kwaśnym,
- ograniczanie erozji.
ALGINIT z Gércei znajduje się w „Wykazie nawozów i środków poprawiających właściwości gleby zakwalifikowanych do stosowania w rolnictwie ekologicznym” pod numerem NE/523/2020.
Informacje dodatkowe:
-
Dostępne w pojemnościach: worek 5kg, 10kg
Ostatnie wydarzenia
- NOWOŚĆ w ofercie - AQUABIOTYK - do stawów i oczek wodnych
- Centrum Mikroorganizmów "MIKROBIOTYK" (Elizówka-Lublin) OTWARTE!
- Centrum Mikroorganizmów "PO-PLON" w Koźmińcu OTWARTE!
- Resztki pożniwne z EmFarmą Plus
- Wpływ probiotyków na infekcje wirusowe - artykuł przeglądowy
- Dr Ewa Dąbrowska poleca probiotyki ProBiotics Polska