Pożyteczne mikroorganizmy szansą na poprawę jakości plonów?

11-08-2016 Krystyna Zagórska www.sadyiogrody.pl
Pożyteczne mikroorganizmy szansą na poprawę jakości plonów? shutterstock.com

      Pożyteczne mikroorganizmy, bionawozy i komposty wzbogacone mikrobiologicznie są zarówno skuteczną, jak i ekonomicznie opłacalną alternatywą w stosunku do standardowego nawożenia - powiedziała dr hab. Lidia Sas Paszt, z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, podczas XII Rolniczego Festiwalu Nauki, zorganizowanego w Centralnej Bibliotece Rolniczej w Warszawie.

     Dodała, że nowatorskie bioprodukty wzbogacone mikrobiologicznie są wdrażane do praktyki rolniczej dla poprawy wzrostu i plonowania roślin oraz żyzności gleby.
- W Pracowni Rizosfery Instytutu Ogrodnictwa prowadzone są badania nad rolą korzeni i rizosfery we wzroście i plonowaniu roślin sadowniczych. Doświadczenia obejmują zarówno rozwój zrównoważonych metod uprawy, jak i nawożenia roślin dla produkcji wysokiej jakości owoców – mówiła prelegentka.

Uwaga! Całość artykułu dostępna jest na stronie www.sadyiogrody.pl

 

Więcej informacji