Przetwarzanie odpadów przy użyciu BOKASHI

20-08-2013 ViILAMALIA - Śląskie RCM

czyli „Z TALERZA DO OGRÓDKA” – instrukcja

 Oto sposób na samodzielne przetwarzanie resztek kuchennych w wartościowy nawóz pozwalający na zmniejszenie ilości śmieci wytwarzanych przez każde gospodarstwo domowe.Używając pojemników do kompostowania oraz Bokashi z otrąb można przetworzyć odpady spożywcze tak, by powstał wartościowy nawóz dla roślin doniczkowych lub ogrodowych. Nawóz ten uzyskuje się przez zaszczepienie odpadów spożywczych, umieszczonych w hermetycznym pojemniku sproszkowanym  Bokashi. Bokashi to otręby pszenne szczepione i stabilizowane ProBioEmami. Bokashi powoduje fermentację odpadów spożywczych a zapobiegając ich gniciu eliminuje nieprzyjemny zapach.

Kiedy pojemnik z odpadami spożywczymi jest pełny, zostawia się go na co najmniej jeden tydzień fermentacji. W wyniku fermentacji odpady spożywcze zostają rozłożone na włókna, tak więc po zakopaniu w ziemi lub zmieszaniu z kompostem rozkładają się w ciągu dwóch tygodni (w zimie do 6 tygodni). Należy zwrócić uwagę na fakt, że nie dochodzi do rozkładu materiałów w pojemniku. Fermentacja jest stabilizującym i konserwującym procesem, w trakcie którego wytworzone zostają witaminy, aminokwasy oraz przeciwutleniacze będące doskonałym źródłem składników odżywczych dla roślin.

W JAKI SPOSÓB UZYSKAĆ KOMPOST

Materiały:

- dwa hermetyczne pojemniki
- Bokashi / otręby /
- odpady spożywcze ( wszelkie rozdrobnione resztki kuchenne, wyłączając kości i płyny ).

Metody:

1. Posypać dno pojemnika niewielką ilością Bokashi.
2. Dodać odpady spożywcze (np. mięso i nabiał, skórki z warzyw i owoców- gotowanych lub surowych, ale bez cieczy!)
3. Przykryć odpady spożywcze kolejną warstwą Bokashi.
4. Kolejne warstwy odpadów (grubości ok.5cm) przykrywać warstwą Bokashi (wystarczy 1-2 garści).
5. Po zapełnieniu pojemnika (co zwykle 4 osobowej rodzinie miejskiej zajmuje ok. tygodnia) należy zamknąć go szczelnie i zostawić na co najmniej tydzień fermentacji (można wydłużyć proces fermentacji po upewnieniu się, że składniki nie są zbyt wilgotne, ponieważ wilgoć powoduje gnicie oraz nieprzyjemny zapach).
6. Podczas tygodnia lub dwóch fermentacji z kranika odprowadzamy co 2-3 dni płyn, który po rozcieńczeniu (1:50) używamy do podlewania kwiatów doniczkowych, balkonowych lub ogródka, a nadmiar (nierozcieńczony) wylewamy do zlewozmywaków, umywalek – działa jak biologiczny „kret” oraz dodatkowo szczepi ścieki koloniami pożytecznych, regeneratywnych mikroorganizmów.
7. Następnie zawartość pojemnika należy zakopać przykrywając co najmniej 20 cm warstwą ziemi tak, by nie zwabić zwierząt.
8. Po kolejnych dwóch – sześciu tygodniach można bezpośrednio w glebie wzbogaconej sadzić rośliny lub pozyskaną próchnicę używać jako doskonały nawóz organiczny.

Metoda alternatywna:

1. Postępować zgodnie z punktami 1 – 5.
2. Następnie zmieszać zawartość pojemnika z kompostem, przykrywając 20 cm warstwą.
3. Zawartość pojemnika stymuluje bakterie beztlenowe w kompoście oraz dodaje witaminy, aminokwasy i przeciwutleniacze. ProBio Emy sprzyjają także wzrostowi innych dobroczynnych drobnoustrojów oraz zapobiega procesowi gnilnemu.


Rozwiązywanie problemów

Z zawartości pojemnika wydobywa się nieprzyjemny zapach:

1. Należy sprawdzić czy w pojemniku jest wystarczająca ilość Bokashi. Na jeden pojemnik powinno stosować się ok. 1 kg Bokashi.
2. Należy sprawdzić czy pojemnik jest szczelnie zamknięty. Jeśli powietrze często dostaje się do środka w czasie fermentacji, mogą pojawić się szkodliwe drobnoustroje powodujące procesy gnilne.
3. Można dodać garść cukru i wymieszać z zawartością pojemnika. Następnie poczekać dzień i sprawdzić czy nieprzyjemny zapach nie ustał.
4. Jeśli nadal nieprzyjemnie pachnie należy dodać na jeden pojemnik 1/2 kg Bokashi  i rozprowadzić w zawartości pojemnika. Pozostawić na noc. Następnie zawartość pojemnika zakopać lub wymieszać z kompostem.

W pojemniku jest pleśń:

1. Pleśń koloru białego to dobroczynne grzyby, które pomagają w produkcji antybiotyków (zahamowują rozwój patogenów) oraz antyutleniaczy.
2. Pleśń zielona lub czarna to szkodliwe grzyby powodujące procesy gnilne. Grzyby te pojawiają się zazwyczaj w wyniku nieszczelnego pojemnika, nadmiernej wilgoci lub / i niewystarczającej ilości Bokashi.

Należy wykopać dół dwa razy większy niż pojemnik. Przygotować drugi, „nie zepsuty” pojemnik Bokashi o takiej samej pojemności. Do dołu należy wsypać pół pojemnika „nie zepsutego” Bokashi, następnie wsypać zawartość „popsutego” pojemnika i przykryć resztą Bokashi. Przykryć około 20 cm warstwą ziemi i nie siać, nie sadzić na tym miejscu przez co najmniej dwa tygodnie.

Więcej informacji


Kalendarz namnażania

Dni w których NIE powinno się rozpoczynać procesu namnażania (2018):
styczeń: 
1, 2, 8, 17, 18, 24, 30, 31
luty: 7, 14-16
marzec: 2, 9, 17, 24, 31
kwiecień: 8, 16, 22, 23, 30
maj: 7-9, 15, 22, 29
czerwiec: 6, 13,14, 20, 28
lipiec: 6, 12-14, 19, 26-28
sierpień: 4, 10-12, 18, 26
wrzesień: 3, 8, 9, 17, 26
październik: 2, 9, 16, 17, 24, 31
listopad: 7, 14, 15, 23, 30
grudzień: 7, 15, 22, 29